maiken

torsdag den 29. juli 2010

Det at have stomi

Jeg har efterhånden fået et par efterspørgsler på om jeg ikke vil skrive lidt om det at have stomi! Selvfølgelig vil jeg det! Der er bare så mange fordomme omkring det, så jeg bliver glad hver gang nogle spørger for kan jeg bare gøre én person lidt klogere på det, så er jeg tilfreds. Jeg har skrevet om det før, så det blir lidt en gentagelse.-- Jeg ligger ikke skjul på at jeg har stomi, men jeg går ikke rundt og fortæller det til alle de mennesker jeg møder på min vej! Med ærlighed kommer man længst. Og spør endelig, hvis nogen af jer sidder med spørgsmål! Jeg svare gerne :)

Der er ca. 10.000 mennesker i Danmark, der har en stomi. Jeg er én af dem. Det skal ikke være en hemmelighed for nogen eller noget. Det er ikke skam for mig, og jeg taler gerne åbent om det. Hellere det end at folk sys det er ulækkert og trækker sig væk fra en. Det er kun fordi mange mennesker ikke ved hvad det er, og derfor taler grimt om det. Det er der absolut ingen grund til overhovedet, for man kan have det samme liv akkurat som før man fik stomi. Både have sex, gå i svømmehal og dyrke sport.



En stomi betyder "åbning" på græsk, og er et stykke tarm som bliver ført ud igennem bughulen og igennem huden. Man har en pose på stomien, hvor der så kommer afføring udad. Man går altså ikke på toilettet. De fleste for lavet den på grund af en tarm sygdom eller kræft. Når først stomien er lavet gør den ikke ondt. Man mærker altså ikke at man har "hul" i maven. Det er en stor operation, hvor man blir skåret op fra navlen og ned til trussekanten. Det gør selvfølgelig ondt, men det er ikke et problem når først den er lavet.


I mit tilfælde fordi jeg er blevet opereret i rumpen, og såret skulle have ro til at hele. Da min blev lavet i et akut tilfælde fik jeg ikke noget valg, eller fik tid til at tænke hvad der skulle ske med mig. Jeg anede knap nok hvad en stomi var. Lang tid efter operationen kunne jeg ikke engang holde ud til at kigge på den. Det hele var uretfærdigt, og sys den var direkte klam! Men efter nogle måneder blev den pludselig min ven, og en del af mig. Den havde jo hjulpet mig med at få et bedre liv. Jeg begyndte så småt at acceptere den og blev gode venner med den!!! Acceptere den helt 100% gør jeg nok aldrig. Fordi jeg ved at min stomi skal ligges tilbage igen, så jeg kan komme normalt på toilettet. Desværre er der stor chance for at denne operation ikke kan lykkes. Det gør mig selvfølgelig bekymret, men den sorg må jeg tage til den tid.


Der er både ulemper, men også fordele ved at have en stomi. Man kan ikke se på folk at de har stomi, og det er heller ikke alle mine venner og familie ved det. Jeg ser det som en fordel at man kan "lave" hvor det skal være, og ikke behøver at rende rundt efter i toilet og stå i kø, eller at man er bange for naboen på det andet toilet kan høre det!!! Vi har kun det sjov vi selv laver, og jeg blir nødt til at se det på den måde. Af ulemperne er den største helt klart for mig, at man ikke selv kan styre sin luft afgang :o) Jeg kan altså ikke selv bestemme hvornår jeg skal slå en prut! Som regel er det kun mig der kan høre det, men alligevel kan man godt føle at hele verden kigger på en *LOL* Der sker engang imellem at der er lyd på, og det er ret pinligt hvis man sidder til middag hos sine svigerforældre *G* Kan du følge mig? Det er der selvfølgelig ikke noget at gøre ved, men det er flovt. Specielt hvis man sidder i selskab med nogle man ikke kender, eller står i kø i netto! Folk tror ofte man er uhøflig og klam. Men så må man jo bare forklare dem pænt at man har stomi og ikke kan gøre for det. Derudover skal man passe lidt på med hvad man spiser. Ting som porre og asparges trevler og vikler sig omkring tarmene. Det kan godt blive farligt. Man finder lynhurtigt udad hvad det fungere for en og hvad der ikke gør. F.eks hvis jeg spiser hurtigt er det stensikkert at jeg får en ordenlig omgang mavepine en time efter måltidet. Ikke bare almindelig mavepine, men kolik smerter. Det gør hammer ondt, så har man prøvet det en gang, husker man at tygge sit mad grundigt :o)


Sådan ser en stomi ud! Det øverste billede er lige efter operationen. Den er stadigvæk meget hævet. Det nederste billede er efter nogle måneder. Det er ikke min stomi, men min har samme størrelse. Måske en smule mindre. Størrelsen variere voldsomt, hvor min er ret lille.

16 kommentarer:

  1. Synes det er flot du er så åben omkring det :)
    - det er jo det der skal til for at andre kan få øjnene op for en sag.
    Tænkte på - tømmer man egentlig selv posen eller skal en læge gøre det?

    SvarSlet
  2. Rikke - Den tømmer man selv. Det er nærmest bare et stort klistermærke man sætter på maven. Der kan være 2 dl. i sådan en pose, så det er ikke så meget. Jeg skifter så snart der er noget i posen og det gode ved det er, at det tager mig højst 1 minut, så har jeg tør "numse" igen ;)

    SvarSlet
  3. Mega sejt at du lige smider sån et indlæg på bloggen, for tror virkeligt at det er et tabu blandt mange og noget som folk finder lidt klamt..

    Jeg gjorde også selv indtil jeg kom i hjemmeplejen for en periode og måtte til at arbejde med det selv...
    Første gang jeg så en stomi var et enormt chok for mig, men den er jo hverken ulækker eller ildelugtende.. Det var bar anderledes....
    Det er faktisk rart smart lavet og en lettelse for mange mennesker...

    SvarSlet
  4. Hej Maiken. er meget nysgerrig omkring om man stadig har afføring ud af sin numse når man har stomi, eller om alt afføringen kommer ud af maven, da jeg selv skal stomi?
    Mvh Christian Lie Guldager.

    SvarSlet
  5. Hejsa Christian,
    Jeg beklager at jeg først ser din bedsked nu, så jeg håber du får set mit svar tilbage :)

    Du har ikke afføring ud af din bagdel når du har fået stomi. Alt afføring kommer ud gennem maven, og ned i posen.

    Skal du have fjernet hele din endetarm? i så fald vil der slet ikke kommer noget.

    I mange tilfælde lader man en stump endetarm sidde, og den vil stadigvæk være aktiv, på den måde at den producere slim, og det kommer ud af og til.

    skriv endelig igen, hvis du føler dig i tvivl om noget.

    Kærligst, Maiken

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maiken,
      Jeg havde nogle kammerater det syntes det var sjovt at bruge mit navn i din blog. Det beklager jeg, men kunne godt tænke mig at få taget det ned, da jeg ikke har denne sygdom.

      Hilsen Christian

      Slet
  6. Christian Lie Guldager23. januar 2012 kl. 21.38

    ehh..
    okay? så muligheden for at der kun er en enkelt Christian Lie Guldager i Danmark er lige 100?
    Jeg har lige fået stomi, men beklager da meget hvis du er blevet forvekslet med mig..

    SvarSlet
  7. Shiiit, i har mange reklamer.

    SvarSlet
  8. Christian Lie Guldager23. januar 2012 kl. 21.43

    For at vende tilbage til vores samtale Maiken, så er det kun en del af min tarm, jeg har nemlig kronisk tarmbetændelse og derfor var/er jeg lidt bange for hvad der kommet til at ske.
    Men nu har jeg fået min stomi og det er lidt svært at vænne sig til, skal have den i 2-3 år og så skal min tarm forbindes igen ( hvis det er muligt til den tid ).

    SvarSlet
  9. Er det din mave????

    SvarSlet
  10. Christian Lie Guldager23. januar 2012 kl. 22.17

    hvis du tænker på de billeder længere oppe, så ja.. det er hendes mave, der bliver lavet en åbning til tarmen hvor afføringen kommer ud af

    SvarSlet
  11. -.- vær venlig at fjerne det...

    SvarSlet
  12. Christian Lie Guldager24. januar 2012 kl. 09.56

    Anonym, stå frem og vis hvem du er.. jeg er Christian Lie Guldager.. Hvem er du?!
    Jeg har stomi, og jeg synes ikke det er sjovt at gøre nar af det, bare fordi vi deler samme navn betyder det jo ikke, at det er dig der har stomi..
    Jeg er Christian Lie Guldager...

    SvarSlet
    Svar
    1. Mattias Svenningsen
      Kasper Kræmmergaard

      Slet
  13. hej med jer!

    Lad mig først sige at det IKKE er min mave, men et billede der ligger på google og brugt af flere i mange forbindelser. Jeg ville ikke kunne stille mig sådan frem, men det er sejt at personen på billedet gør det. Min stomi er noget mindre end på billedet.

    Anonym - jeg kan ikke tage dig seriøst, når du ikke vil vise dit sande jeg!

    Christian - Selvfølgelig er det ikke sjovt at have stomi, men i forhold til alternativet om at gå med ble som 27 årige, så er stomi KLART at foretrække. Jeg håber det lykkedes at få din stomi lagt tilbage som planlagt.

    Da jeg fik min lavet var den også tænkt som imidlertidigt og jeg skulle ha den lagt tilbage efter bare 3 måneder. De 3 måneder blev til 5 år og i sommers fik jeg så fjernet hele endetarmen og dermed er min stomi for resten af livet.

    SvarSlet
  14. er du venlig at fjerne mit navn fra denne blok..

    SvarSlet